Koristeissaan loistaa kuusi

Joulukalenterin 17. luukku

Joulukuusen koristelu on monelle tunnepitoinen, jopa harras asia. Siihen liittyy paljon perinteitä, totuttuja tapoja ja makumieltymyksiä, joita ei hevin muuteta. Mutta oletko kuunaan pysähtynyt pohtimaan, mistä nämä perinteet ja juurtuneet tavat ovat peräisin? Miksi juuri tietyt joulukoristeet ja symbolit ovat niin vahvasti osa meille tuttua joulun kuvastoa? 

Punaiset koivukristallit tuovat kivasti piristystä luonnonvärien keskelle. Kuva: Laura Reunanen

Joulukuusen koristelun symboliikka

Joulukoristeiden historia on yhtä värikylläinen kuin kuusenoksia koristavat palleroisetkin. Ensimmäinen historiallisesti luotettava kertomus vuonna 1605 Strasbourgista kertoi joulukuusesta, jonka oksilla roikkuivat erilaiset syötävät, erityisesti omenat ja pähkinät. Nämä symboloivat myöhemmin keväällä koittavaa uutta elämää ja kovasti toivottua hyvää satoa. Hedelmien, makeisten ja sokeripalojen lisäksi puihin ripustettiin myös koristeellisia paperinauhoja ja -kukkia. 1800-luvulle tultaessa oksia koristivat ensimmäistä kertaa myös kimaltavat koristeet ja hopeanauhat, joissa välkkyi ihanasti joulun valo.

Koristeellista joulukuusta vastustettiin alkuaikoina Suomessakin joulun kaupallistamisesta ja joulutradition maallistamisesta. Kielteinen suhtautuminen kuitenkin helpotti, kun kristinusko otti kuusen omakseen. Joulukuuseen alettiin liittää kristillisiä merkityksiä ja symboleja, kuten tähti ja enkelit. Joulupallot symboloivat paratiisin puun omenia, kynttilät pyhää valoa ja kukat Neitsyt Mariaa. Kirjava sokeri ja karamellit viittasivat puolestaan Jumalan rakkauteen ja armoon. Roikkuipa joidenkin oksilla Pyhään Henkeen viittaavia öylättejäkin. 

Tuuheassa kuusessa hennot koristeet pääsevät oikeuksiinsa. Kuva: Jonna Autio @jonna_nordiccitylife

Joulukoristeet sädehtivät myös arvoja

Joulukuusen koristeet ovat usein heijastelleet kulloinkin vallallaan olevia yhteiskunnallisia arvoja. Kristillisen symboliikan sijaan tänä päivänä painotetaan enemmän esimerkiksi materiaalivalintoja ja estetiikkaa. Nykyään arvostetaan erityisesti ekologisesti ja vastuullisesti valmistettuja koristeita itse tehtyjen koristeiden rinnalla. Valonan kuusenkoristeiksi sopivat koivukristallit ovat kotimaista koivuvaneria ja muodoltaan ajattoman kauniita. Ne suorastaan sädehtivät ympäristöystävällisyyttä.  

Ensin kuusen latvan koristeena toimi kodin yllä varjeleva enkeli, mutta sen korvasi myöhemmin Beetlehemin tähti. Tähtikoriste viittaa sekä Jeesus-lapsen seimen yllä valaisevaan tähteen että tietäjät seimen luokse johdattaneeseen tähteen. Kuusisakaraisessa tähdessä on yleensä ristikkäin kaksi tasakolmiota, jotka viittaavat kolmiyhteiseen Jumalaan. Valonan latvatähti on kunnianosoitus latvatähtiperinteelle. Se on valmistettu luonnonmateriaalista ja luo kolmiulotteisen mallinsa ansiosta säteensä tasaisesti joka suuntaan. Valonan tähti on muodoltaan viisisakarainen lähinnä esteettisistä syistä. Ehkäpä kuitenkin merenkävijöille tuttuun Nautical Stariin on jokin alitajuinen yhteys, sillä Elina-suunnittelija on innokas purjehtija. Tämä “meritähtihän” usein näkyy kompasseissa ja liitetään siten suojaan ja ohjaukseen. Tässä hieman symboliikaa jouluteeman ulkopuoleltakin!

Joulukoristeilla voi hullutellakin! Tässä pieni musta tähti pääsi koristamaan varsinaista herkkukuusta. Kuva: Henna @___hennah___

Jouluperinteitä ympäri maailman

Kun joulukuusiperinne ja jouluinnostus levisi manner-Euroopasta yhä laajemmalle, alkoi koristelukin saada paikallista väriä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pujotellaan perinteisesti karpaloita ja popcorneja pitkiksi koristenauhoiksi kuusen oksien ympärille. Isossa-Britanniassa suosittu itse tehty koriste valmistetaan erivärisistä paperiliuskoista, joista muodostuu iloinen paperirengasköynnös. Meksikossa makeisilla ja pienillä lahjoilla täytetyt piñatat ovat suosittuja myös joulukoristeina. Australiassa ja Tyynenmeren saarivaltioissa näkee puolestaan sikäläiseen vuodenaikaan sopivasti oksille ripustettuna näkinkengistä ja simpukoista valmistettuja koristeita.

Pohjoismaissa perinteinen ja kansainvälistä yhteistyötä korostava lippurivistö on alkujaan esitellyt joko kaikkien maiden tai Pohjoismaiden lippuja ja siten muistuttanut siitä, kuinka Jeesus on syntynyt kaikille kansoille. Suomessa tosin tutumpi näky on isänmaallisempi Suomen lipuista koottu lippunauha, joka vakiintui etenkin sodanjälkeisinä jouluina. Moni varmasti muistaa lapsuutensa jouluista yhtä lailla Pohjoismaille ominaisten paperisten tonttujen, sydämien ja lumihiutaleiden leikkelyn. On ilo huomata näitä paperikoristeita perheiden ikkunoissa sukupolvi toisensa perään – iso osa joulun taikaa on juuri tällaisten perinteiden jatkuvuus.

Valonan vinkit joulukoristeluun

Kodin ja kuusen koristelu joulupukuun siivittää ihanasti joulutunnelmaan. Valtaosalle suomalaisista joulukuusi kuvastaa rauhoittumista ja yhdessäoloa kuusen ympärillä, oli koristelutyyli sitten vaatimattoman yksinkertainen tai värikkään runsas. Joulukoristeisiin kytkeytyy jonkinlaista ajattomuutta ja lapsuuden ihanimpia muistoja yhteisestä ajasta koristelun parissa ja joulujuhlan vietossa. Etenkin menneen koronavuoden koettelemusten jälkeen monelle se hartain toive taitaakin olla turvallisen, rauhallisen ja läsnäoloa korostavan joulun vietto läheisten kanssa. Viime vuosina entisestään kiihtyneen kulutusjuhlan piirteet jäävät tänä vuonna kenties tärkeämpien arvojen alle.

Valonalla haluamme olla mukana vahvistamassa yleistä suhtautumista kertakäyttökulttuuria ja jouluhötkyilyä vastaan, ja siksi korostamme omissa puukoristeissamme ajattomuutta. Me toivomme, että koristeemme pääsevät osaksi monen vuosikymmenen jouluperinteitä.

Lopuksi haluamme tarjota muutaman Valona-vinkin joulukodin koristeluun: 

  • Valonan koivukristallit saavat nimensä siitä, miten jääkiteet välkehtivät kristallin lailla metsämaisemassa. Samaa ajatusta seuraillen ne sopivat myös koristamaan joulukuusen oksia. Koivukristalleja on tähden, sydämen, kristallin, himmelin, timantin ja medaljongin muotoisina, eri kokoisina ja eri värisinä.
  • Koivutähdet sopivat erilaisin tavoin joulukodin koristeluun. Ne pysyvät sakaroineen nätisti pystyssä ja siten ne voi esimerkiksi asettaa pöydälle havujen ja kukkien sekaan.
  • Puutähdet kuten muutkin koivukristallikoristeet voi laittaa roikkumaan vaikka joulupöydän ylle katosta. Ne ovat myös mitä iloisin jouluntoivottaja ikkunassa.
  • Kuuseen koristeen voi ripustaa joko langalla (oksan kärkeen) tai esimerkiksi vihreällä rautalangan pätkällä syvemmälle kuuseen.
  • Koivukoristeet kestävät kosteutta myös ulkosalla, esimerkiksi kuistilla.
  • Kuusen kuin kuusen kruunaa tietenkin komea latvatähti. Valonan puista latvatähteä on saatavilla pienessä koossa esimerkiksi pöytäkuusia varten, tai isommassa koossa seisovaan kuuseen. Latvatähti on kolmiulotteinen, joten se sädehtii kuusen latvasta yhtä paljon joka suuntaan. 

Vain yksi koriste taitaa silti olla ylitse muiden: itse armas kuusipuu, jonka vihantien neulasten huumassa on ihanaa asettua joulun viettoon. Enää viikko jouluun!

  • Mikä joulukoriste tuo sinulle joulun?
  • Miksi se on tärkeä vuodesta toiseen?
  • Millaisia koristeita olet tehnyt itse, lapsena tai aikuisena? 

Kirjoittaja: Elissa Shaw

Keskeiset lähteet:


Arvonta:

Arvomme kaikkien joulukalenterikeskusteluihin kotisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa osallistuneiden kesken mieleiset korut joulun jälkeen. Arvonta suoritetaan niin, että arvomme ensin yhden 24:stä päivästä ja sitten sen päivän keskustelijoista yhden. Voit osallistua siis vaikka joka päivä. Kotisivuilla osallistut vastaamalla kysymykseen ja sosiaalisessa mediassa tarvitaan sen lisäksi tykkäys.


Ihanaa joulun odotusta ja mukavia hetkiä kuusen koristeluun,

Valonan tiimi

 

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat 10% alennuksen
ensimmäisestä tilauksestasi

PIKAINEN KEVÄTALE -20% yli 60e tilauksiin. koodi/code: DESIGN20 - QUICK SPRING SALE for orders over 60e

X

X

Tilaa uutiskirje

Sukella Valonan maailmaan ja tilaa uutiskirjeemme! Lähetämme kuulumisiamme uusista tuulista ja tuotteista aina silloin tällöin. Lisäksi saat -10% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. Tervetuloa <3