Valonan tarina

Valona – suomalaista muotoilua

Me Valonassa valmistamme puusta henkäyksen kevyitä puisia koruja, koivuhimmeleitä ja sesongin koristeita, kuten latvatähtiä. Valonan toimintaa ohjaa ajatus siitä, että kauneudella on aina arvonsa ja paikkansa. Se näkyy kunnianhimossa viimeistellä tuotekokemus kokonaisvaltaisesti ja tarkkaan sekä haluna luoda sykähdyttäviä kauneuden kokemuksia tuotteiden kautta. Meille luonto merkitsee esteettisiä elämyksiä, ja sitä haluamme myös Valonan tuotteilla välittää. Esteettisyyden lisäksi Valonaa määrittääkin vahvasti luonnonläheisyys ja ekologisuus. Siksi kotimainen koivu materiaalina ja zero waste -valmistustapa ovat meille juuri oikeita valintoja. Myös kotimaisen työn tukeminen on iso osa Valonan arvomaailmaa ja yritysvastuuta. Lue lisää Valonan vastuullisuudesta

Valona perustettiin alun perin vuonna 2006 muotoilija Elina Mäntylän toimesta. Osakeyhtiönä olemme toimineet vuodesta 2018, jolloin Markus Vihottula tuli mukaan yritykseen mentorista omistajaksi. Toimipaikkamme on Helsingin Marjaniemessä, mutta suunnittelutyö kulkee mukana saaristossa ja Lapin tuntureilla asti. Työllistämme suoraan tai alihankinnan kautta sesongista riippuen 2-5 työntekijää eri puolilla Suomea. Esteettisyyden lisäksi arvostamme ekologisuutta. Koivu materiaalina on meille siksi juuri oikea valinta.

Tuotteitamme on saatavilla noin 50 kotimaisessa design- ja lahjatuotteita myyvässä liikkeessä ja myös eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa. Tavoittelemme kansainvälistä kasvua, koska uskomme tuotteisiimme ja haluamme ekologisen ja vastuullisen designin olevan kaikkien pohjoismaisesta muotoilusta kiinnostuneiden ulottuvilla.

Valonan perustaja ja suunnittelija Elina Mäntylä kertoo videolla Valonasta ja Valonan tuotteista.

Yrityksemme arvot

Ekologisuus

Meille on tärkeää, että tuotteemme ovat ekologisesti valmistettuja. Siksi käytämme materiaalina nimenomaan suomalaista koivua. Olemme minimoineet muovin käytön.

Pakkaamme tuotteet kartonkipakkauksiin ja olemme minimoineet muovin käytön. Pakkauksemme ovat litteitä ja ne menevät pieneen tilaan. Sillä on merkitystä ilmaston kannalta kuljetuksissa, esimerkiksi lentorahtilähetyksissä. Kierrätämme pakkausmateriaaleista syntyvän materiaalin hyödyntämällä sen pakettien täytemateriaalina.

Zero-waste

Pyrimme optimimaaliseen materiaalinkäyttöön siten, että koivuvanerin leikkausvaiheessa syntyvä hukkamateriaali olisi mahdollisimman vähäistä. Ketjukorusarjoissa tämä on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tuotteet valmistetaan sisäkkäisistä renkaista, jolloin yksittäisten osien väliin ei jää lainkaan hukkamateriaalia. Nappikorvakorumme valmistuvat samaan aikaan muiden tuotteittemme keskiosista.

Hyvää työtä

Vastuullisuuden näkökulmasta Valona haluaa olla mukana luomassa kotimaisia työpaikkoja. Näin voimme olla varmoja työskentelyolosuhteiden laadusta. Siksi olemme pitäneet valmistuksen mahdollisimman lähellä.

Kauneudella on paikkansa

Meille kauneus on arvo. Se näkyy siinä, miten pyrimme viimeistelemään kaiken mitä suunnittelemme, miten haluamme luoda esteettisiä elämyksiä tuotteillamme ja miten haluamme tuotteiden käyttäjän kokevan kauneutta tuotteidemme kautta. Meille luonto merkitsee esteettisiä elämyksiä. Niitä haluamme myös tuotteillamme välittää.

Elina Mäntylä_Valona_Finnish jewellery designer

Muotoilija Elina Mäntylä

Olen suomalainen taidekäsityöläinen ja muotoilija. Kädenjälkeni on kevyttä ja ilmavaa. Se koskee lähes kaikkea suunnittelemaani. Huomioni kiinnittyy usein valoon ja sen eri ilmenemismuotoihin. Siitä on saanut nimensä paitsi yritykseni myös esimerkiksi Koivukristalli-sarja ja Halo-ketjukoru.

Valmistan pääasiassa kotimaisesta koivuvanerista piensisustus- ja lahjatavaratuotteita sekä koruja. Asun Helsingissä, vaikka koti alunperin oli Kristiinankaupungissa.

Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri (1999) ja taiteen maisteri (2012). Ehdin toimia opettajana neljä vuotta (2000-2004) ennen kuin siirryin taidekäsityöläiseksi. Siitä kasvoin vähitellen muotoilualan yrittäjäksi.

Inspiraation saan luonnosta ja siitä, mitä koen, mutta mille ei riitä sanoja. Rakastan pohjoisessa vaeltamista ja hiihtämistä, merimelontaa ja purjehtimista Saaristomerellä. Vallitseva olotilani on silloin ihmetys. Siitä koen myös luovuuden lähtevän liikkeelle.

Näen kauneuden luomisen arvokkaana. Valmistan lahjatuotteita, koska minusta on ihanaa saada ja antaa merkityksellisiä lahjoja. Jos jotain haluan töilläni sanoa niin sen, että olet arvokas ja tärkeä.

Innostun uusista tekniikoista ja materiaaleista. Pyrin tekemään sellaista, mitä ei vielä ole nähty ja toteuttamaan sen mahdollisimman hyvin materiaalia ja ympäristöä huomoiden. On ollut mukava voittaa näillä ideoilla jo kaksi muotoilukilpailua ja sijoittua kolmen kärkeen kolmannessa kisassa*.

Myös pakkauksien viimeistelyä pidän tärkeänä. Haluan, että koru tai lahja on elämys alusta loppuun. Pyrin mahdollisimman kotimaiseen valmistukseen. Tuotteillani on avainlippu- ja design from Finland -merkkien käyttöoikeudet.

Oppiminen jatkuu edelleen. Tavoitteeni on, että Valonan tuotteet löytävät entistä paremmin reittinsä kansainvälisille markkinoille samalla kun tuotteet elävät ajassa mukana ja ilahduttavat käyttäjää.

Nicosia

Koivukristallien syntytarina

Eräänä keväisenä iltapäivänä vuonna 2010 olin ottamassa kotonani päivätorkkuja. Yhtäkkiä mieleeni välähti kuva kattokruunusta, jossa tavallisten lasikristallien sijaan oli puisia kristalleja. Ymmärsin heti, että tässä olisi jotain erityistä ja myös, että tässä, mitä nyt näen mielessäni, ei ole vielä kaikki.

Tein Koivukristalli-sarjan protokappaleet pahvista. Ensimmäiset Koivukristalli-koristeet, Medaljonki ja Kristalli, syntyivät jo saman vuonna. Se tapahtui pari vuotta ennen kuin koivu tuli trendiksi materiaalina ja ennen kuin koivukorut olivat tulleet tunnetuiksi.

Kolmiulotteiset koivukorvakorut

Seuraavaksi haastoin itseni ja laser-koneen valmistamaan Koivukristalli-koristeista pienempiä versioita. Halusin nähdä, kuinka pientä ja siroa jälkeä voisin toteuttaa puusta. Vuosi ensimmäisten Koivukristalli-koristeiden jälkeen, syntyivät kolmiulotteiset Koivukristalli-korvakorut ja ensimmäiset kaksiulotteiset saman sarjan kaulakorut. Moni piti silloin 3,5cm korkeita korvakoruja suurina ja näyttävinä. Pari-kolme vuotta myöhemmin korumuoti kehittyi kohti suurempaa mittakaavaa ja nuo korut alkoivat vaikuttaa siroilta ja pieniltä. Suunnittelin samaan sarjaan myös mittakaavaltaan suurempia kaksiulotteisia korva- ja kaulakoruja. Kolmiulotteiset korut ovat niiden rinnalla varsin hillittyjä ja siroja.

Inspiraation lähtökohtia

Kun mietin, miksi teen kristalli-mallisia tuotteita, ajattelen koivujen oksalla roikkuvia vesipisaroita ja hangen kimellystä talvisessa auringossa. Koska näen kaiken metaforisesti ajattelen, että samoin kuin luonto on täynnä loistetta, olemme mekin.

Vaikka on tapahtunut jo paljon Valonan alkuajoista, muistan aina uutta suunnitellessani tuon iltapäivän vuonna 2010, kun ensimmäisen kerran mieleen syntyi kuva koivukristalleista.

Elina Mäntylä / Valona

Palkintoja ja huomionosoituksia

2018: Halo-ketjukorusarjan pitkä kaulakoruketju ja pitkät kaulakorut sekä Korona-korusarjan rengaskorvakoru palkittiin FORM# 2018 muotoilukilpailussa.

2017: Halo-ketjukorusarja voitti Suomen kädentaitojen uutuustuotekilpailun.

2016: Arctic World of Santa Clausin järjestämässä Best gift from Finland -kilpailussa Valonan tuotteet sijoittuivat toiseksi.

2014: Himmeli-mallinen 3D-korvakoru voitti taitoliiton järjestämän Folkista poppia -muotoilukilpailun. Tuote valittiin voittajaksi 168 osallistujan joukosta.

”Folkista poppia käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailulla etsittiin uudenlaisia tuotteita, joiden suunnittelussa on hyödynnetty raikkaalla tavalla suomalaista kansanperinnettä ja/tai perinteisiä käsityötuotteita ja -tekniikoita.”

Arvosteluraati sanoi voittajatyöstä: ”Täysin valmis, pakkaukseen asti viimeistelty tuote myyntiin ja valmistukseen. Kevyt koivuvanerista valmistettu korvakoru kunnioittaa perinteistä muotoa, mutta on toteutettu uudella modernilla tekniikalla. Materiaali elää ja väritys saa materiaalin muistuttamaan jopa metallia tai lasia. Laserleikkaus tekniikkana vie tuotteen poppitasolle.”

2010: Medaljonki ja Kristalli -mallit valittiin Suomen kädentaitojen uutuustuotekilpailun kymmenen parhaan tuotteen joukkoon.

Palkinnot ja huomionosoitukset

Jäsenyydet ja merkkien käyttöoikeudet

Design from Finland     –     Avainlippu     –     Teollisuustaiteen liitto Ornamo     –     Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys

Copy-of-Untitled-4